tiistai 12. kesäkuuta 2012

Sääilmiö jäsenissä?

Olisi kiva kuulla onko kukaan muu sjögreniä tai jotain muuta reumasairautta sairastava huomannut säätilojen muutosten aiheuttavan kipuja tms. Jos siis sinulla lukijani on kokemusta tästä, niin kerro toki minulle.

Itse olen huomannut, että oli kesä tai talvi, niin säätilan muutokset, myrskyt etenkin, tuntuvat jäsenissä edellisenä päivänä. En ymmärrä mistä se johtuu, eikä lääkäri sano asiaan mitään, kun olen kysynyt onko tuo edes mahdollista. Ennen kunnon lumimyrskyä talvella tai ukkosta kesällä kivut voivat olla hyvinkin kovia, ja helpottavat sitten sääilmiön mentyä. Onko tämä minun kuvitelmaani, vai oletko sinäkin huomannut tämän?

13 kommenttia:

  1. Mulla kans matalapaine tuo melkoiseet kivut. Mulla on SS:n lisäksi fibro ja ainakin muutkin fibrolaiset sanovat, että matalapaineet vaikuttavat kipuihin. Kivut alkaa noin vuorokautta tai puolivuorokautta ennen sadetta, ukkosta tai myrskyä. Koko kroppa voi olla kipeä ja päänsärkykin tulee usein voimakkaana.

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Minulla kanssa säätilan muutokset aiheuttavat kipuja jäsenissä. Tätä kun kysyin lääkäriltä että voiko johtua sjögrenistä niin vastaus oli että ei todellakaan. Mutta enpä ole tälläkään kertaa samaa mieltä lääkärin kanssa. Ja kun teitä näkyy olevan muitakin jolla samaa oiretta niin ehkä taas päästiin yhdestä "luulotautisen" leimasta :) Tämä sairaus kun tuntuu tuota aiheuttavan ainakin monen lääkärin mielestä.

    VastaaPoista
  3. Ihana kuulla että muitakin "luulotautisia" on minun lisäkseni, että yksin en kuvittele näitä juttuja. Se taitaa olla niin, että kun lääketiede ei oikein osaa selittää miksi erilaisia reumoja sairastavat tuntevat jäsenissään säiden vaihtelut, sanotaan ettei se ole edes mahdollista. Kyllähän se kummalta tuntuu itsestäkin, mutta ihan todellista se silti on, valitettavasti.

    VastaaPoista
  4. Täällä toinen "anonyymi", joka tuntee luissaan jos on esim. lumipyry tulossa. Eipä se tietenkään sjögrenistä johdu, mutta tuo luulotauti kun tuntuu olevan meistä monilla liitännäissairautena, niin sjögrenin piikkiin menevät sääsärytkin :)

    Joskus nuorempana ihmettelin, miten meidän mummo ennusti säitä särkyjen perusteella, mutta nytpä tuon osaa itsekin. Viime talvena kerran töissä ääneen ihmettelin, miten niin kolottaa vaikkei ole edes lumipyryä luvattu. Joku siihen totesi, että kylläpä siellä vaan lunta on juuri ruvennut satamaan. Nivelet tietää joskus paremmin kuin ilmatieteenlaitos...

    VastaaPoista
  5. Joopa joo, lisää luulotautisia, tsih. ;) Minulla on käynyt ihan samalla tavalla, ihmetellyt yöllä kolotuksia ja aamulla huomannut että kauhea lumipyry on ollut. Kummallista sattumaa sinänsä. Miten onko teillä muilla nyt kesällä tuollaista vastaavaa?

    VastaaPoista
  6. Jotkut lääkäreistä kyllä myöntävät syy-yhteyden sään vaihteluihin. Itse aistin erilaisin lihas ja nivelkivuin sään vaihtelut ja kesällä päänsärky ilmoittaa milloin on tiedossa ukkosta. Luulotautia se EI ole ! Tietynlaisen perimän olen kyllä huomannut, viidestä lapsestani, jotka kaikki ovat aikuisia kolmelle on periytynyt samankaltaisiet oireilut kuin itselläni on. Joskus olen kuullut maininnan, että maasäteily vaikuttaa niihin, jotka aistivat säämuutokset em tavoin. Ja täyden kuun aikaan valvotaan vuorokaudet ympäriinsä. Aikoinaan kun tein pelkkää yötyötä, olivat täydenkuun yöt helppoja työtunteja.
    Toteaa eläkkeellä oleva sairaanhoitaja.

    VastaaPoista
  7. Hei, eksyin puolivahingossa tänne ja täytyy todeta että kovin tuttuja ovat kyseiset oireet. Täytän tänä vuonna 50v. ja niin kauan kuin muistan taakseppäin, nimenomaan säänvaihtelut aiheuttavat erilaisia oireita kropassani ja pidän niitä hyvin luonnollisina. En ole katsonut edes tarpeelliseksi käydä aiheesta lääkärissä, vaikka oireet ovat välillä rajujakin, koska tiedän tasan tarkkaan miksi "oireilen". Minulla ei ole mitään erityisiä sairauksia diagnosoitu, vaikka aiheesta mainitessani jotkut maallikot ehdottelevat ties mitä tauteja. Mutta tosiaan, päivää paria aiemmmin ennen kuin säätilassa tapahtuu, yleensä huomattava lämpötilan muutos suuntaan tai toiseen alkaa yleensä lantion seudulla, lonkissa, reisissä, pohkeissa ja joskus pelkästään yläselässä armoton vihlominen,kiskominen, juimiminen ja välillä vaan toisella puolella kehoa jne ja vanhemmiten oireet ovat vain voimistuneet niin että särkylääkettä on otettava esim. yöunien saamiseksi. Kesällä oireet eivät ole niin voimakkaita kuin talvella, mutta esim.ukkonen saa pään tuntumaan painekattilalta jne. Pääasia on kuitenkin mielestäni etten kiusaa itseäni "mielikuvitus"taudeilla. Vaikuttaahan esim. kuun? kierto vuorovesiin, ja kun ihmisessä on paljon vettä, miksei sitten meihinkin?? Eikä lääketiede ole mielestäni kuitenkaan kovinkaan kehittynyt, hyvin paljon on vielä asioita tutkimatta ja uutta tulee koko ajan.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi 28.06.2014:
    Samat tuntemukset ovat minullakin ja ovat vain voimistuneet iän myötä.(80 v.)
    Hassuinta on se, että sateen ei tarvitse tulla edes asuinpaikkakunnalleni, vaan matalapaine naapuripitäjässäkin tuntuu. Särkyjen lisäksi on vähän epämiellyttävä ja väsynyt olo eikä ruokakaan maistu. Kummallista kyllä, särky helpottaa heti, kun sade on päässyt alkamaan. Varsinaisia reumatauteja ei ole todettu, jos niitä ei nyt ole niin tutkittukaan, mutta jotakin reumaperäistä sairautta löytyy esim. kystitis interstitielli-muodossa. Sekin aaltoilee, kuten nuo autoimmuunisairaudet yleensäkin, joten eipä muuta kuin yritän pitää itseni muuten hyvässä kunnossa. Sääkipuihin en juuri ota särkylääkettä, koska ne menevät ohi säätilan muututtua.

    VastaaPoista
  9. Anonyymi 30.kesäkuuta 2014
    Pitääpä vielä lisätä muuan havainto ko.kipuongelmaan. Edellä olevassa totean, että varsinaisia reumasairauksia minulla ei kaiketi ole. Sensijaan nivelrikkoa on selässä useassa kohdassa ja nepä vasta ilmapuntareita ovat. Huvittavana kokeena olen huomannut, ettäjo lähden junalla sateisesta Helsingistä ja jätän sinnikkäästi särkylääkkeen ottamatta, vaiva hellittää tullessani Tampereelle, jossa aurinko paistaa eikä sateesta ole tietoakaan. Matalapaineesta johtuvat kivut voivat siis vaivata tavallista nivelrikkoa eli kulumaa potevaa.

    VastaaPoista
  10. Minulle on lapsesta asti matalapaine aiheuttanut särkyjä. Kauniin kesän ansiosta olen ollut kivuton . Nyt kun ensimmäinen syvä matalapaine lähestyi maatamme, sain jälleen kovan kiputilan kasvojen alueelle. Eikä mikään lääke näytä auttavan . Pureskelin tuoretta inkivääriä, joka karkotti kivun vähäksi aikaa. Nyt taas tuntuu paine kasvoilla ja ensi yö pelottaa, koska viime yökin meni valvoen kivun kourissa. Se joka väittää ettei matalapaine aiheuta särky ja kiputiloja saa olla onnellinen siitä, ettei ole joutunut matalapaineen uhriksi.

    VastaaPoista
  11. Luulin olevani päästäni vialla, mutta ihanaa, etten ole sitten ainoa :) Kolottaa niin perkuleesti ennen myrskyjä, varsinkin tuuliset myrskyt on pahimpia kolotuksen aiheuttajia. Lonkat ja olkapäät on kivuliaimmat, mutta viimeaikoina myös nilkat. Kipu ja jäykkyys on samankaltainen, kuin olisi jännetupintulehdus.

    VastaaPoista
  12. On se vaan outoa: kun olen päivän asunnossa, joka sijaitsee maan tasossa, kivut ja muut oireet lisääntyy ja kun palaan illaksi taas kerrrostaloasuntoon (3. krs), kehon jäykkyys ja kivut vähenee? Hellesää jatkuu, että ei ainakaan siitä ole kiinni...

    VastaaPoista
  13. Onko kukaan miettinyt voisiko taloon rakentaa jonkun järjestelmän mikä tekisi tavallaan korkeapainetta talon sisälle ja näin kivut kaikkoaisivat.

    VastaaPoista