perjantai 15. kesäkuuta 2012

Raskaus ja sjögren

Minulla on siis yksi lapsi, nyt 8-vuotias poika. Kun häntä alettiin puuhata maailmaan, minulla ei ollut vielä minkäänlaista diagnoosia tai oikeastaan edes epäilyä mistään kroonisesta sairaudesta. Parikymppisestä saakka oli ollut kummallisia oireita ajoittain, kuumeiluja ja epämääräisiä vaivoja, jotka kuitenkin olivat aina jossain vaiheessa menneet ohi. Esim. antibioottikuureja söin kuitenkin jo tuolloin paljon enemmän kuin keskiverto suomalainen yleensä.

Raskaaksi tulo ei ollut ihan helppoa, yli vuosi siinä meni ennen kuin mitään tapahtui. Jossain vaiheessa sitten raskaaksi tultuani mietin, että ehkä minun ei edes olisi pitänyt tulla raskaaksi, koska se kaikki oli todella vaikeaa. Kehoni ei todellakaan tuntunut olevan suunniteltu raskautta varten.

Alussa ei ollut mitään suurempia ongelmia, mutta jo 14-viikolta alaselkäni alkoi oireilemaan, ja lopulta jouduin issias-tyyppisen vaivan vuoksi jäämään sairaslomalle jo ennen raskauden puoliväliä. Pahimmillaan kipu oli sellaista että se iski kuin salama yhtäkkiä ja vei oikean jalan tavallaan alta. Jouduin kävelemään varovasti, kun ei tiennyt millä askeleella jalka pettää. Pahimmillaan lapsen isä joutui auttamaan minut sängystä ylös ja viemään vessaan, kun en omin voimin päässyt. Ja todellakin vasta raskauden puolivälissä.

Selkäongelmiin löysin ratkaisun tukiliivistä ja uimisesta, ja sairaslomasta, tein tuolloin fyysisesti melko raskasta työtä. Mutta seuraava ongelma oli jo oven takana; turvotus. Siinä turpoamisessa ei ollut mitään järkeä. Alkuun turvotti vain jalkateriä, ja heti huomasin että turvotus on pahimmillaan aamuisin, mikä oli vastoin kaikkia järkeviä selityksiä. Aamuisin mitkään kengät eivät meinanneet mahtua jalkaani, päivän mittaa hiukan helpotti. Terveydenhoitaja ihmetteli, yleensä kun vasta päivänmittaan raskaana olevien jalat turpoavat. Turposin muutenkin, nesteen kertyminen oli ihan hirvittävää. Minulla epäiltiin raskausmyrkytystä sen vuoksi moneen kertaan, mutta mitään muuta oiretta missään vaiheessa ollut. Loppua kohti neuvolan terveydenhoitaja kävi jo epätoivoiseksi, muistan kun viimeisellä kerralla sanoi että ei punnita ollenkaan, sen kun näki naamastakin, että minuun voisi asentaa kraanan.

Turvotuksen lisäksi raskauden viimeiset kaksi kuukautta oli kipeänä. Yskin ja köhin, kuumeilin. Keuhkoputkiin kuivui limaa ja tuntui kuin keuhkoputket olisivat olleen koko ajan jotenkin supussa. Lääkärissä kävin monta kertaa, mutta tuolloin minulla oli omalääkäri, joka sanoi suoraan, että ”mitäs olet raskaana, en minä mitään voi sinulle kirjoittaa”! Kun synnytyksen aika tuli, olin aivan loppu, poikki ja puhki hirmuisesta nestetaakasta ja kaksi kuukautta kestäneestä flunssataudista, eikä minulla ollut ääntä ollenkaan.

Noh, synnytys on oma tarinansa, enkä rupea sitä yksityiskohtaisesti tässä kertomaan, mutta kaikkea mahdollista löytyi, käynnistystä, synnytyksen etenemättömyyttä ja kohdunsuun avautumisen ongelmaa, ja lopulta yli 21 tunnin jälkeen sektio. Tuloksena oli kuitenkin terve poika, joten ei voi sanoa että kaikki meni pieleen, mutta muuten kyllä.

Synnytyksen jälkeen minun kehoni alkoi heti palautua, ihmeellisen nopeasti vielä. Keuhkoista alkoi irrota samantien aivan hirveitä kuivuneita kappaleita, jotka olivat välillä niin isoja, että pelkäsin tukehtuvani niihin. Ihmeellisintä oli kuitenkin turvotuksen katoaminen. Sairaalaan jäi kokonaista 17kg, mutta painonnousu olikin raskausaikana ollut peräti n. 35kg. Suurin osa tuosta oli kertynyttä nestettä. Minulla on olemassa valokuva jalkaterästäni sinä aamuna, kun synnytys käynnistettiin. Kuvassa jalkaterän päällä on kuoppa, jonka olin sormella siihen painanut, ja nilkassa vanne. Se kuva näyttää sydämen vajaatoiminta-potilaan jalalta.

Vasta nyt monta vuotta myöhemmin kukaan osasi ottaa kantaa siihen miksi raskauteni oli niin vaikea. Reumalääkärini kysyi minkälainen raskaus minulla oli ollut, eikä yllättynyt yhtään kuulemastaan. Oli itsellekin helpottavaa kuulla, ettei tavallaan ollut minun vikani, että se oli niin vaikeaa, vaan minulla on täytynyt jo tuolloin olla jonkinasteinen sjögrenin syndrooma. Kunpa olisin tiennyt sen jo silloin, olisi ehkä ollut helpompi kestää ja jaksaa.


6 kommenttia:

  1. Hei Hemuli!

    Oli helpottavaa löytää blogisi, sillä itselläni juuri tutkitaan Sjögrenin syndroomaa. Olen rv 10 ja hiukan huolestuttaa mitä tulevat tulokset minulle kertovat. Oireet ovat olleet selkeät jo yli 10v., mutta nyt vasta kohdalleni osui lääkäri, joka osasi epäillä kyseistä sairautta. Pelottaa tulevan pienokaisen puolesta selviääkö hän mahdollisesta sairaudestani ilman raskausajan ongelmia.

    Kiitos kovasti sinulle, että kerrot oman tarinasi täällä. Voimia päiviisi ja ihanaa kesän jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helinä Keiju!

      Kiva että kommentoit.:)
      Hyvä että olet löytänyt lääkärin, joka viimein tarttui oireisiisi, ja toivottavasti saat selvyyden ja hoidon vaivoihisi. Voin lohduttaa, että raskausaika ainakin minulla oli itselleni vaikea, mutta lapsella ei missään vaiheessa ollut mitään hätää. Tietenkin äidin huono olo voi heijastua lapseen, mutta koita olla sitä murehtimatta kuitenkin. Se kannattaa muistaa, että jos esim. turvotusta alkaa ilmaantua, mikä ei siis välttämättä alkuun näy kuin liian nopeana painonnousuna, niin kannattaa neuvolassa puhua sjögrenin mahdollisesta vaikutuksesta.
      Kaikkea hyvää sinulle ja masuasukillesi, kirjoittele vaikka jossain vaiheessa kuulumisia kuinka menee!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Heippa taas,

    tulokset tulivat sylkirauhasultrasta ja verikokeista ja olivat kuulemma normaalit. Eli niiden mukaan ei olisi sjögreniä. Kysyin lääkäriltä mihin oireeni sitten viittaavat, jos tulokset näyttää ok. Sanoi, että selvät oireet edelleen sjögreniin, mutta ei osannut sanoa miten ultra ja verikoe ei näytä sitä. Että silleen. Olisihan se kiva saada tietää mitä sitä sairastaa.. Tällä hetkellä tutkimukset päättyivät tuohon.

    Raskaus mennyt hyvin. Ollut kovaa pahoinvointia ihan viime päiviin saakka, mutta nyt onneksi alkaa vähän jo helpottaan. Ja alaselkäkipua on myös ollut, mutta ei mitään kovaa ainakaan vielä. Väsymys on taasen ollut ihan omaa luokkaansa. Tuntuu, ettei jaksaisi yhtään mitään. Missä vaiheessa sinulla alkoi se turvotus? Masu kasvaa pikku hiljaa ja kovasti jo odottelen ensimmäisiä tuntemuksia asukista. :)

    Kivaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Helinä Keiju!

      Kiva kuulla kuulumisiasi, vaikkakin tympeää että vieläkin joudut epätietoisuudessa elämään. No, minulla myös etsittiin vuosia sitten tautia, eikä millään löytynyt. Aika tavallista on, että menee vuosia oikean diagnoosin varmistumisessa.

      Mun turvotukset alkoivat lievinä joskus puolivälin jälkeen, huomasin että aamuisin oli jalkaterät turvoksissa. Ihmettelin sitä kovasti, yleensä sanottiin että päivän mittaan voi jalat turvota, minulla se usein helpotti päivän mittaan. Kengät kävivät ahtaiksi joskus 25-viikon paikkeilla. Hirmuturvotukset joka puolelle kehoa tulivat joskus 30+ viikoilla, ja pahenivat loppua kohden. Toivotaan ettei sinulle tulee mitään semmoista, vaan kaikki sujuu hyvin. Mukavia odotuspäiviä sinulle! :)

      Poista
  4. Heippa, lohduttava kirjoitus. Itselläni sjögren ja ensimmäinen täysiaikainen raskaus. Perussairauksien (sjögren ja siihen liittyvä munuaisten vajaatoiminta) vuoksi aloitettiin synnytyksen käynnistys. Nyt kolmatta päivää cytoteceja takana eikä mitään edistystä �� Mielenkiintoista kuulla miten sun synnytys on mennyt, kun itelläkin tunne ettei kohdunsuu välttämättä avaudu normaalisti.. Johtuuko sjögrenistä vai jostain muusta, sitähän ei tietysti voi varmuudella sanoa. Mutta pääasia että tyttö olisi terve.

    VastaaPoista